Mikä Black Friday on ja mistä se on lähtöisin?

Black Friday -kampanja

Black Friday on perinne, joka on alunperin lähtöisin USA:sta. Se on joulukaupan alkamisajankohta ja siitä on tullut amerikkalaisten vuoden suurin ostospäivä.

Nimen alkuperälle on kaksi eri selitystä, joista ensimmäinen on peräisin 1960-luvun Philadelphiasta. Sen on oletettu kuvaavan Kiitospäivän jälkeisen perjantain suurta ajoneuvojen ja jalankulkijoiden määrää liikenteessä. Kadut olivat siis mustana ihmisistä ja autoista.

Toinen selitys nimelle on, että se on päivä, jolloin monet kauppiaat kääntävät kirjanpidossaan negatiiviset punaiset luvut positiivisiksi. Tällöin yritys on “back in black”, eli takaisin mustilla luvuilla.

Suomessa Black Friday on yleistynyt vasta tällä vuosikymmenellä, mutta siitä on tullut yhdessä joulua edeltävien päivien ja välipäivien alennusmyynnin ensimmäisen päivän kanssa yksi vuoden suurimmista ostospäivistä.

Viime vuosina tarjousaika on pidentynyt, kun monet verkkokaupat ovat lanseeranneet kampanjoita, jotka ovat jatkuneet koko viikonlopun (Black Weekend) ja jopa koko viikon (Black Week).

Milloin Black Friday on?

Koska Black Friday on nimensä mukaisesti aina perjantai, vaihtelee sen päivämäärä vuosittain. Se on aina perjantaina, joka seuraa Yhdysvalloissa vietettävää Kiitospäivää, joka on puolestaan aina marraskuun neljäntenä torstaina. Täten Black Fridayn ajankohta vaihtelee 23. ja 29.11. välillä.

Vastoin yleistä käsitystä Black Friday ei siis aina ole marraskuun viimeisenä perjantaina.

Vuoden suurin kampanja

Staypro osallistuu tietenkin Black Fridayn viettoon. Kampanjamme on vuoden suurin ja parhain, joten tartu tilaisuuteen ja katso kaikki supertarjouksemme! Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *