Oikeanlaisen ruuvinvääntimen valinta voi joskus tuntua mahdottomalta, sillä valikoimaa on loputtomasti. Siksi on fiksua perehtyä muutamaan asiaan, jotka voivat olla ratkaisevia tekijöitä.

Ruuvinväännin on yksi eniten käytetyistä työkaluista rakennusalalla ja yksi käyttökelpoisimmista työkaluista myös kotona. Ruuvinväännintä käytetään yleisesti ruuvaukseen ja erilaisten materiaalien poraukseen (lukuun ottamatta kiveä ja keramiikkaa, joihin tarvitaan iskutoiminto)Aivan ensimmäiseksi kannattaa miettiä, millaisia tarpeita tuotteelle on, ja lähteä siitä.

Seuraavaksi puhumme muutamasta tärkeimmästä muuttujasta, jotka tulee huomioida ennen valinnan tekemistä. Muuten saatat ostaa kalleimman ruuvinvääntimen siinä käsityksessä, että se on paras, ja käyttää sitä väärään asiaan. Näin kasvaa riski hajottaa kallis työkalu eikä takuu kata laitetta, jota on käytetty väärin. Halvalla ei saa hyvää – mutta ei kannata maksaa enemmästä kuin mitä tarvitsee.

Oikeanlainen laite ja akku, oikein käytettynä ja käsiteltynä ovat pitkäaikaisia kavereita työkalupakissasi. Istu siis hetkeksi lukemaan tämä juttu. Voit säästää sekä aikaa, rahaa että vaivaa.

Valitse oikeanlainen volttimäärä

Laitteen voltteina ilmoitettava jännite kertoo tietenkin sen tehosta, mutta se ei ole koko totuus. Moottori ja rakenne vaikuttavat myös. Laitteen voima eli vääntömomentti ilmoitetaan newtonmetreinä (Nm) (lisää tästä edempänä). Kaksi 18V:n laitetta voivat olla hyvinkin erilaisia vääntömomentin suhteen.

Vääntömomenttia voi lisäksi säätää vaihteilla. Yleensä laitteissa on kaksi vaihdetta, joiden kierroslukumäärät vaihtelevat. Alhaisempi kierroslukumäärä = korkeampi vääntömomentti.

Ampeeritunnit (Ah)

Laitteesi akun jännite voi olla esimerkiksi 7V, 12V, 14V, 18V tai 36V. Voidaan sanoa, että siitä tietää, miten vahva akku on. Ampeeritunnit sen sijaan kertovat akun käyttöajasta.

18V:n akku voi olla esimerkiksi 1,5 Ah, 2,0 Ah, 2,6 Ah, 3,0 Ah, 4,0 Ah, 5,0 AH, 6,0 Ah jne. Tämä kertoo vertauskuvallisesti, miten suuri ”tankki” 18V:n akussasi on. 2 Ah:n akku siis tyhjenee nopeammin kuin 5 Ah:n akku.

Mistä tiedän ostanko tarpeeksi vahvan ruuvinvääntimen?

Ruuvinvääntimen vääntömomentti mitataan newtonmetreinä (Nm) ja lyhyesti sanottuna se kertoo, miten kovaa sillä voi vääntää ruuvia. Liian suurella vääntömomentilla voi pilata ruuvinkannan.

Liian alhaisella vääntömomentilla on riski, että ruuvi ei kierry kunnolla paikalleen, tai että laite ylikuormittuu ja moottori ylikuumenee (ei kuulu takuun piiriin). Useimmissa laitteissa on nykyään laitteen ja istukan välisellä nupilla säädettävä vääntömomentti.

Teknisissä tiedoissa mainitaan yleensä laitteen enimmäisvääntömomentti. ”Tavallisessa” ruuvunvääntimessä vääntömomentti on yleensä noin 60 Nm.  Sellaisella laitteella voi porata noin 35 mm reiän puuhun. Jos tahdot esimerkiksi käyttää 70 mm reikäporaa, tarvitset vahvemman laitteen, ettei moottori ylikuumene.

On tietenkin olemassa ruuvinvääntimiä, joilla voi käyttää 70 mm reikäsahaa – sinun pitää vain valita oikeanlainen laite omiin tarpeisiisi!

Hoida ruuvinväännintä ja sen akkua hyvin!

Jos laite likaantuu tai pölyyntyy, puhdista se nihkeällä liinalla. Puhalla pöly laitteesta, ettei pöly pääse laitteen sisälle ja riko laitetta. Älä altista laitetta tai akkua kosteudelle, koville iskuille tai korkeille tai alhaisille lämpötiloille.

Kun et enää käytä laitetta töiden jälkeen, irrota akku laitteesta. Tämä siksi, että kun käytät laitetta, se lämpenee, ja käytön jälkeen se jäähtyy, erityisesti jos se jätetään autoon tai kylmään varastoon. Silloin kosteus voi kondensoitua ja aiheuttaa oikosulkuja.

Laite on kuumentunut

Ammattilaistyökalut joutuvat usein kovaan käyttöön ja voivat siksi kuumentua. Erityisesti silloin ne saattavat ylikuormittua. Suurin virhe on silloin laittaa laite sivuun jäähtymään. Tällöin laitteen jäähdytystoiminto ei pyöri, eli lämpö jää laitteen sisään.

Lämpö laitteen sisällä voi rikkoa laitteen tai lyhentää sen käyttöikää. Kuumentunutta laitetta kannattaakin sen sijaan käyttää ilman vastusta. Pidä laite ilmassa ja anna mennä täysillä ilman vastusta. Tällöin ilmanvaihto on suurella teholla ja vastus on minimaalinen.

Perinteinen vai hiiliharjaton moottori?

Hiiliharjattomat moottorit ovat vallanneet valtaosan markkinoista. Valmistajat kehittävät tuotteitaan jatkuvasti, ja lähes kaikissa laitteissa on nykyään hiiliharjaton moottori.

Perinteisesti hiiliharjojen tarkoitus oli tukea moottoria virralla niin, että hiiliharja on roottorin kosketuspintojen kanssa kontaktissa. Niiden välinen kontakti luo kitkaa ja kulumista. Seurauksena hiiliharja kului ja synnytti pölyä ja tomua.

Pöly vaikuttaa laitteen suorituskykyyn ja käyttöikään, ja hiiliharja kuluu ja pitää vaihtaa tasaisin väliajoin. Huollontarve ja kuluminen ovat tärkeimpiä syitä siihen, että hiiliharjattomat moottorit ovat ottaneet vallan perinteisiltä hiiliharjamoottoreilta.

Hiiliharjaton moottori on suhteellisen huoltovapaa. Lisäksi akun käyttöikä pidentyy ja laitteen teho lisääntyy, sillä hiiliharjan kitka jää pois.

Jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset neuvoa ruuvinvääntimen valintaan, ota ihmeessä yhteyttä Staypro:n asiakaspalveluun!