Valitse oikeanlainen saha ja työskentele turvallisesti ja tehokkaasti rakennusprojektisi tai remonttisi parissa. Tässä kuvailemme joitakin yleisimpiä sahoja ja niiden eroavaisuuksia.

Erityyppisiä sahoja

Useimmat sahat on tehty puun katkaisemiseen tai leikkaamiseen, mutta on myös sahoja, joita käytetään metallimateriaalien työstämiseen. Jakaaksemme sahat kategorioihin erottelemme aluksi käsisahat sähkö- tai moottorisahoista.

Metsäteollisuudessa tai suurilla rakennustyömailla sähkö- ja moottorikäyttöiset sahat ovat välttämättömiä korkean tuottavuuden saavuttamiseksi, kun taas taidepuuseppä käyttää useammin käsisahoja voidakseen käsitellä puumateriaalia varmemmin.

Saha, joka tulee yleensä ensimmäisenä mieleen, kun kuulet sanan saha, on klassinen käsisaha. Tämä saha soveltuu lautojen, lankkujen ja kakkosnelosen katkaisuun. Toinen yleinen saha on kaarisaha, joka soveltuu hyvin suurten oksien sahaamiseen.

Pienemmät ja hienohampaisemmat sahat soveltuvat yleensä paremmin ohuempien ja herkempien puumateriaalien sahaamiseen, kuten japaninsaha, jolla saat puhtaat ja tasaiset viillot. Jos aiot sahata suuremman reiän jo olemassa olevan poratun reiän ympärille, voit käyttää pistosahaa. Se muistuttaa käsisahaa, mutta siinä on kapeampi ja terävämpi muoto, jonka ansiosta pääset helposti käsiksi pienempiin reikiin sahaamista varten. Se soveltuu hyvin myös pyöreiden muotojen sahaamiseen.

Jiirisaha on kätevä listojen ja ohuemman puutavaran erityisten kulmien käsittelyyn. Mitä karkeampi saha ja mitä vahvemmat hampaat, sitä enemmän voimaa saat sahaukseen. Tämä tietenkin riippuu myös sahan hampaiden terävyydestä. Parhaan mahdollisen sahaustehon saamiseksi on myös tärkeää käyttää oikeaa sahaustekniikkaa.

Joissakin sahoissa on useampi kuin yksi kahva, nämä ovat niin kutsuttuja kahden miehen sahoja. Esimerkkejä näistä ovat tukkisaha ja palkkisaha, jotka soveltuvat parhaiten tukkien ja palkkien sahaukseen. Nämä tehokkaat sahat on suurelta osin korvattu moottorisahoilla ja sähkösahoilla, jotka säästävät paljon aikaa ja energiaa.

Jiirisaha

Millaisen sahan valitsen?

  • Lattiaritilä on helpoin sahata sähköisellä pyörösahalla. Pyörösahan kanssa työskentely on ylivoimaisesti nopein tapa työskennellä ja oikeanlaisella käytöllä saat suorat ja hienot reunat lattiaritilään. Jos sinulla ei ole pyörösahaa, voit käyttää käsisahaa, jolla saat yhtä hyvän lopputuloksen. Käsisahan käyttäminen vie luonnollisesti enemmän aikaa ja voi olla raskasta, joten ole huolellinen tekniikan kanssa ja yritä pysyä rentona sahatessasi. Jotkut suosivat pistosahaa lattiaritilän sahaamisessa saadakseen tasaisemmat ja hienommat reunat ja välttääkseen lastujen irtoamisen.
  • MDF on keskitiheää puukuitumateriaalia ja soveltuu esimerkiksi keittiökaappien ja kaiutinkoteloiden valmistukseen. Materiaalin katkaisemiseen soveltuu erinomaisesti pyörösaha tai pöytäsaha, mutta huomioi, että kuitupuu kuluttaa sahanterän hampaita ja terä joudutaan mahdollisesti vaihtamaan runsaan MDF:n sahaamisen jälkeen.
  • Laminaatti- tai napsautuslattia voidaan katkaista tavallisella käsisahalla. Voit myös käyttää hyväksi pyörösahaa tai pöytäsahaa suoria viiltoja sahatessasi. Näiden etuna on se, että voit helposti asettaa asteiden lukumäärän kulmien sahausta varten. Pistosaha soveltuu hyvin pienimpiin lattiakorjauksiin, kuten kulmien pyöristämiseen tai muihin pieniin yksityiskohtiin.
  • Listat on sahattava tarkkoihin kulmiin ja sovitettava sitten tilan kulmiin. Tähän suosittelemme jiirisahaa ja viimeistelyyn pistosahaa ylimääräisen puun poistamiseksi. Voit myös tehdä lopulliset viimeistelyt tavallisella vuolupuukolla.
  • Metallia sahataan rautasahalla. Rautasahassa on erilainen hammastus, joka on tarkoitettu metallille. Voit vaihtaa sahanterän ja käyttää erilaisia ​​karkeuksia sekä tiettyihin metallikohteisiin tarkoitettuja teriä. Kiinnitä sahanterä oikeaan suuntaan, sahauksen tulisi tapahtua vartalostasi pois päin. Käänteiseen suuntaan kiinnitetty sahanterä sahaa vastakkaiseen suuntaan.
  • Puut kaadetaan periaatteessa aina moottorisahalla ja niitä käytetäänkin laajasti metsäteollisuudessa. Tontin pienemmät puut ja oksat voidaan katkaista kaarisahalla.

Sahaamisessa tekniikka on tärkein asia riippumatta siitä, mitä sahaa käytetään tai mitä materiaalia sahataan. Sahan pakottaminen puuhun johtaa usein huonoon lopputulokseen ja saa aikaan halkeamia tai lastuja. Tasainen paine ja tasainen rytmi antavat sahan hampaiden tehdä työn, etkä rasita niin paljon selkääsi ja hartioitasi sahatessasi.