Monitoimityökalulla on itsestään selvä paikka työkalupakissasi, olitpa kotinikkari tai ammattilainen. Tässä oppaassa autamme sinua valitsemaan oikean!

Olitpa kunnostamassa kotiasi tai tekemässä työtä, joka vaatii hiomista, leikkaamista tai sahaamista, monipuolisen monitoimityökalun tulisi olla paras ystäväsi. Monityökalu on, kuten nimestä voi päätellä, työkalu, jolla voi tehdä hyvin monia asioita.

Saksalainen yritys Fein kehitti värisevän monitoimityökalun jo 1960-luvulla poistamaan kipsit terveydenhuollossa nopeasti, turvallisesti ja tehokkaasti. Mutta pian nähtiin, että käyttötarkoituksia oli enemmän. 80-luvun puolivälissä työkalua alettiin käyttää autoteollisuudessa ja pian syntyi moderni monitoimityökalu.

Fein oli valmistanut monitoimityökaluja pitkään yksin, mutta patentin voimassaolon päättymisen jälkeen vuonna 2008 yhä useammat ovat lähteneet mukaan ja nykyään kaikilla suurimmilla valmistajilla on omat vaihtoehtonsa. Kilpailu ei ole vain johtanut useampien mallien valikoimaan, vaan myös siihen, että kuluttajien on vaikeampaa tehdä valintaa.

Monitoimityökalu Feiniltä

Mikä on monitoimityökalu?

Kaikille markkinoilla oleville monitoimityökaluille on yhteistä, että ne kääntävät sahanterää tai muuta työkalua edestakaisin hyvin pienellä liikkeellä suurella nopeudella. Tätä kutsutaan värähtelyksi. Koska monitoimityökalu on pitkä ja kapea, sitä voidaan usein käyttää sellaisissa paikoissa, mihin on vaikeaa päästä muilla työkaluilla. Monitoimityökalun suurin etu on kuitenkin, että voit vaihtaa eri lisävarusteiden välillä. Oikeilla lisävarusteilla varustettua monitoimityökalua voidaan käyttää leikkaamiseen, hiomiseen, reikien tekemiseen, kiillottamiseen, jyrsimiseen tai katkaisemiseen.

5 mielessä pidettävää asiaa, kun valitset monitoimityökalua

Värähtelyt minuutissa

Monityökalun nopeus ilmoitetaan värähtelyjen lukumääränä minuutissa. Tyypillisesti työkalun nopeus on säädettävissä noin 5 000 – 20 000 värähtelyn välillä minuutissa. Eri materiaalit ja työkalut vaativat eri nopeuksia, joten mitä suurempi säätöväli, sitä parempi.

Värähtelykulma

Tärkeää ei ole vain nopeus, vaan myös se, kuinka pitkälle terä liikkuu edestakaisin. Tätä kutsutaan värähtelykulmaksi tai kulman amplitudiksi. Yleensä kulma on 1,5-3 astetta. Kapeampi värähtelykulma tarkoittaa suurempaa tarkkuutta, kun taas leveämpi kulma lisää voimaa ja nopeutta leikkaamiseen.

Akun vahvuus

Nykyään suurin osa monitoimityökaluista toimii akulla. Koska monityökalu on kannettava työkalu, jota käytetään vaikeasti tavoitettavissa olevissa paikoissa, on harvoin syytä valita mitään muuta. Akut ovat yleensä 12 tai 18 volttia ja mitä suurempi akun jännite, sitä enemmän virtaa saat. Jos sinulla on jo akuilla varustettuja työkaluja, voi olla hyvä valita saman valmistajan monitoimityökalu. Kannattaa ostaa ylimääräinen akku, jotta sinulla on vaihtaa kahden välillä, kun haluat työskennellä pidempään.

Työkalun kiinnike

Yksi monitoimityökalun suurista eduista on, että voit vaihtaa eri lisävarusteiden välillä. Lisävarusteiden vaihtamisen helppous vaihtelee eri malleissa. Joskus painikkeen painallus riittää, kun taas muissa tapauksissa saatat tarvita kuusioavainta. Suosittua kiinnikettä, jonka kanssa monet monitoimityökalut ovat yhteensopivia, kutsutaan Starlockiksi. Starlockin ovat kehittäneet Fein ja Bosch, mutta sitä voidaan käyttää kaikissa työkaluissa, joissa on 12 pisteen kiinnike. Starlockia on saatavana kolmena eri versiona: Starlock , Starlock Plus ja Starlock Max vaativimpiin teriin.

Starlock-kiinnike

Lisävarusteet

Kun ostat monitoimityökalun, saat usein useita lisävarusteita sahanterien, hiomalaikkojen ja hiekkapaperin muodossa. Paketti, joka sisältää yleisimmät lisävarusteet, voi olla hyödyllinen, jos haluat pystyä käyttämään monityökalua aina tarpeen tullen. Toisaalta, jos ostat työkalun tiettyyn tarkoitukseen, voi olla parempi idea ostaa työkalu, jossa on vähän lisävarusteita ja täydentää tarvitsemillasi osilla.

Tärinänvaimennus ja muut ominaisuudet

Yksi varteenotettava asia on, kuinka paljon työkalu värisee. Kalliimmissa monitoimityökaluissa on usein parempi tärinänvaimennus kuin halvemmissa. Fiksuja ominaisuuksia, joita kannattaa pitää silmällä, ovat sisäänrakennettu LED-valaistus ja kääntyvä pää. Jälkimmäinen toiminto helpottaa työskentelyä vaikeasti saavutettavissa paikoissa ja hyvän työskentelykulman löytämiseksi.

Vakiovarusteet monitoimityökaluille

Pistosahanterä

Jos monitoimityökalun mukana on vain yksi lisävaruste, on se todennäköisesti sahanterä. Upotus- tai pistosahanterää käytetään sahaamiseen ja leikkaamiseen. Terän metalli määrittää, mihin materiaaliin sitä voidaan käyttää. Pistosahanterän leveys mitataan millimetreinä.

Segmenttisahanterä

Segmenttisahanterää käytetään puun ja metallin leikkaamiseen tai urien leikkaamiseen.

Saumaleikkuri

Saumaleikkurilla voidaan poistaa silikoniliitoksia tai maalijäämiä paikoista, joihin on vaikea ulottua.

Hiomalevy

Kolmikulmaista hiomalevyä käytetään hiontaan kulmissa tai kapeissa tiloissa. Hiekkapaperi kiinnitetään tarranauhalla.

Hiomasormi

Kapealla hiomasormella saavutetaan hyvin paikat kapeissa ja syvissä tiloissa, saumoissa, urissa, aukoissa ja taitteissa. Ihanteellinen muotinrakentamiseen, kaariin ja onteloihin.

Saumahiomalaikka

Saumahiomalaikka on erikoistunut tiivisteaineen nopeaan poistoon. Saumahiomalaikassa on usein aaltoileva reuna.

Kovametalliraspi

Kovametalliraspia käytetään kitin, laattojen kiinnityksen, betonin, kiven ja puun karkeaan jauhamiseen.

Lasta

Lastalla voi kaapia pois itsepäisen vanhan maalin, liimajäämät, kokolattiamatot, kiinnityslaastin jäämät ja alustamassat.

Oikea teräs oikeaan materiaaliin

Kun valitset monitoimityökalun lisävarusteita, kohtaat monia erilaisia lyhenteitä. Lyhenteet, kuten BIM, HCS ja HSS, osoittavat, mistä materiaalista terä tai lisävaruste on valmistettu, ja jokaisella metallilla on oma käyttöalueensa.

HCS – Hiiliteräs tekee terästä pehmeän ja kestävän. Käytetään pääasiassa puuhun ja muihin pehmeisiin materiaaleihin.

BIM – Bimetalli tarkoittaa, että terissä ja hampaissa on erilaisia metalleja. Bimetalliterällä pääset läpi sekä puusta että nauloista.

HSS – Nopeaa terästä käytetään alumiinin, raudan ja kuparin leikkaamiseen.

HM – Kovametalliteriä käytetään materiaaleihin, jotka kuluttavat paljon terää, kuten tiili tai lasikuitu.

Stayprosta löydät suuren valikoiman monitoimityökaluja eri hintaluokissa. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä Staypron osaavaan asiakaspalveluun!