Robottiruohonleikkurit valtasivat suomalaiset nurmikot nopeasti ja ne ovat nykyään yleinen näky tonteilla ympäri maata. Tässä kerromme, kuinka robottiruohonleikkuri toimii ja mitä sinun tulisi huomioida ennen robottiruohonleikkurin ostoa!

Kuinka robottiruohonleikkuria hallitaan?

Robottiruohonleikkuria ohjaa sisäänrakennettu tietokone, ja sitä ohjataan ensisijaisesti GPS:llä. Ruohonleikkurin karkaaminen naapurin tontille saadaan estettyä rajaamalla nurmikko rajakaapelilla, joka lähtee robottiruohonleikkurin latausasemalta ja voidaan joko kaivaa 2 senttimetrin syvyyteen maahan tai kiinnittää nurmikon yläpuolelle kiinnikkeillä. Kaapeli lähettää radiosignaaleja, jotka estävät robottiruohonleikkurin liikkumisen määritetyn rajan yli.

Voit myös rajata pensaat tai kukkapenkit vetämällä kaapeleita säästettävän alueen ympärille ja samansuuntaisesti takaisin nurmikon reunaan. Kaksi vierekkäistä kaapelia sallivat leikkurin jatkaa suoraan yli ja jatkaa leikkaamista.

Jotkut robottiruohonleikkurit ovat älykkäämpiä kuin toiset. Erilaisten antureiden avulla ne voivat lukea vallitsevat olosuhteet ja leikata vain tarvittaessa, esimerkiksi sateen jälkeen kun ruoho kasvaa nopeammin. Anturit mukauttavat myös robotin nopeuden ja jarrutusvoiman alustan perusteella, sillä märkä ruoho voi johtaa siihen, että pyörät luisuvat, eivätkä tartu kunnolla alustaan.

Sen, kuinka hyvin robottiruohonleikkuri sopeutuu ympäristöön ja vallitseviin olosuhteisiin, määrää ennen kaikkea se, kuinka hyvin robotin ohjelmisto on ohjelmoitu. Uusia parannuksia tulee päivitysten muodossa jatkuvasti, ja suurimpien tuotemerkkien uusimmat mallit ovat erittäin älykkäitä ja leikkaavat tehokkaasti myös hankalammilla nurmikoilla.

Uudet robottiruohonleikkurit voidaan liittää erilaisiin sovelluksiin, joten voit hallita niiden toimintoja täysin ja etäohjata niitä mistä tahansa. Ohjelmoit leikkuuaikataulun, jota noudatetaan ulkoisten olosuhteiden mukaan ja voit pysäköidä ruohonleikkurin, kun oletat työn olevan tehty tai kun haluat nurmikon hetkeksi ”robottivapaaksi”.

Kuinka robottiruohonleikkuri ladataan?

Robottiruohonleikkurin perusta on latausasema, joka sijoitetaan keskeiselle paikalle tonttia, mieluiten varjoisaan paikkaan helppokäyttöisyyden takaamiseksi. Kun ruohonleikkurin akku alkaa loppua, vie se itsensä takaisin latausasemalle latausta varten.

Joissakin ruohonleikkureissa on ohjauskaapeli, joka johtaa robotin takaisin suoraan tontin poikki rajakaapelin seuraamisen sijaan. Tämä tarkoittaa, että leikkuuaika on tuolloin hieman pidempi, ennen kuin robottiruohonleikkurin on palattava takaisin latausasemalle.

Gardena robottiruohonleikkuri

Eri mallien väliset erot

Jos sinulla on suora ja hieno nurmikko, jossa ei ole oksia, omenoita tai muita esteitä, yksinkertaisempi malli todennäköisesti riittää. Mitä hankalampi maasto, sitä monikäyttöisempää robottiruohonleikkuria tarvitset. Jotkut robottiruohonleikkurit ovat nopeampia ja vahvempia, ja niissä on pidempi käyttöaika kuin toisilla, minkä vuoksi ne soveltuvat paremmin suurille alueille.

Yksi tärkeä ero eri mallien välillä on se, onko siinä kiinteät vai kääntöterät. Jälkimmäiset ovat herkempiä ja niitä voidaan verrata levyyn kiinnitettyihin partateriin. Ne kuluvat nopeammin ja ne on vaihdettava, toisin kuin tavanomaiset teroitettavat terät.

Kääntöterien etuna on se, että ne pystyvät paremmin välttämään kovia esineitä ja leikkaavat ruohoa hellävaraisemmin. Lisäksi ne ovat merkittävästi hiljaisempia käytön aikana, mikä on mukavaa öisin sekä iloksi naapureille. Kiinteät terät ovat kestävämpiä ja kestävät kovempaa vastusta leikatessa.

Yleisesti ottaen robottiruohonleikkurin hinta vastaa sen tasoa. Yksinkertaisemmalla mallilla, jossa on vähemmän toimintoja, on taipumusta jumittua ahtaissa tiloissa, päätyä rajakaapelin ulkopuolelle tai luisua ylämäessä. Jos nurmikkosi on helposti käsiteltävissä ja siinä ei ole vaikeita kulkuväyliä, edullisemman hintaluokan robottiruohonleikkuri on todennäköisesti erinomainen valinta.

Huomioitavaa ennen robottiruohonleikkurin ostamista

Sopivan robottiruohonleikkurin valitsemiseksi sinun on ensin selvitettävä, kuinka suuri sen käyttöalue tulee olemaan. On hyvä, jos ruohonleikkurilla on kapasiteettia suuremmille alueille kuin mihin sitä todella tarvitset, koska silloin leikkaamista ei tarvitse tehdä niin usein ja niin pitkään. Pienempää versiota saattaa joutua käyttämään ympäri vuorokauden pitämään nurmikon kunnossa.

Tarvitsetko jykeviä, kiinteitä teriä vai kääntöteriä? Jos tiedät, että leikattava alue voi toisinaan vaikeutua nurmikolla olevien oksien ja muiden roskien vuoksi, suositellaan kiinteitä teriä. Kääntöterät kuluvat nopeasti, ja sinun on vaihdettava ne usein. Saadaksesi todella sileän ja hienon nurmikon suositellaan käytettäväksi kääntöteriä. Nämä terävät terät leikkaavat ruohoa tarkemmin ja hienommalla leikkauksella, jota voisi verrata ruohon leikkaamiseen kynsisaksilla.

Raskaammat pyörät toimivat epätasaisella nurmikolla ja rinteillä paremmin. Jos puutarhassasi on korkeuseroja, sinun tulee luonnollisesti ottaa tämä huomioon. Sateen jälkeen nurmikko muuttuu liukkaaksi ja kevyellä, pienillä pyörillä varustetulla robottiruohonleikkurilla voi olla vaikeuksia selvitä alustasta, pyörät luistavat ja akku kuluu nopeammin, eikä ruohonleikkuri välttämättä edes pääse rinnettä ylös.