Haaveiletko tiheästä, vankasta ja vihreästä nurmikosta? Siinä tapauksessa et ole yksin. Tässä oppaassa autamme sinua saamaan nurmikostasi naapurustosi vihreimmän ja rehevimmän!

Vihreän ja hyvinvoivan nurmikon eteen tulee nähdä vaivaa. Pelkkä säännöllinen leikkaus ei riitä: nurmikko tulisi myös lannoittaa, kalkita, ilmata ja haravoida, ja sille tulisi levittää orgaanista materiaalia. Tämä saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta sitä sen ei kuitenkaan tarvitse olla. Tässä oppaassa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää pitääksesi nurmikkosi kauniina useiden vuosien ajan.

Näin luot hyvän perustan nurmikollesi

Kun aiot kylvää uutta nurmikkoa ja haluat totta kai, että se kasvaa ihanan reheväksi ja tuuheaksi, on hyvä perusta kaiken A ja O. Käytä korkealaatuista maaperää ja levitä se noin 20–30 cm paksuksi, tasaiseksi kerrokseksi aiotulle kylvöalueelle.

On myös tärkeää valita oikean tyyppinen siemensekoitus toivomaasi unelmanurmikkoa varten. Markkinoilla on saatavana paljon eri siemenlajikkeita. Mieti myös, millaiseen käyttöön nurmikko tulee. Haluatko kestävän nurmikon lasten jalkapallo-otteluja varten vai hitaasti kasvavan nurmikon, jota tarvitsee leikata hieman harvemmin?

Tarjolla on myös siemenlajikkeita, jotka soveltuvat eri tavoin erilaisiin tilanteisiin, joten riippumatta siitä, aiotko perustaa nurmikon aurinkoiseen paikkaan tai kosteaan ja varjoiseen rinteeseen, löytyy siihen sopiva siemenlajike.

Milloin nurmikko kylvetään?

Mihin aikaan vuodesta uusi nurmikko pitäisi kylvää? Paras aika on keväällä tai syksyllä, jolloin ei vielä ole liian kuuma tai kylmä. On myös erityisen hyvä, jos maaperä on vähän lämmin ja yöt ovat kosteita, jolloin sinun ei tarvitse kastella kylvöä niin paljon. Poista kasvun tieltä lehdet ja kasvien jäänteet, jotta aurinko pääsee kunnolla läpi antamaan voimaa uusien hentojen ruohonkorsien kasvuun.

Aamukasteinen nurmikko

Kuinka hoitaa nurmikkoa keväällä?

Jotta nurmikolle saataisiin oikeat kasvuolosuhteet kesäkaudeksi, on tärkeää antaa sille riittävästi ravintoa varhain keväällä ja haravoida pois syksyn ja talven aikana kertyneet oksat, kuolleet ruohot, sammal, kivet ja kävyt. Tällä tavoin varmistat, että nurmella on mahdollisuus kasvaa vahvaksi ja tiheäksi, eikä rikkaruohoille tai sammaleelle jää kasvutilaa.

Koska vanhat lehdet ja kasvit, jotka haravoit pois, toimivat itse asiassa nurmikon luonnollisena lannoitteena, on tärkeää, että annat nurmikolle ylimääräisiä ravinteita. Laadukas nurmikon lannoite tai kananlanta ovat erinomaisia ​​vaihtoehtoja, koska ne sisältävät hyvää ravintoa ja ne ovat samalla luonnollisia. Toisin sanoen sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että nämä lannoitteet olisivat eläimille vaarallisia.

Lannoita suunnilleen kolmen viikon välein juhannukseen asti, jonka jälkeen voit vähentää kertoja joka viidenteen tai seitsemänteen viikkoon. Muista myös kastella nurmikko lannoituksen jälkeen, mikäli ei sada. Muutaman vuoden ikäiseen nurmikkoon kannattaa käyttää myös nurmikon ilmaajaa, joka ilmastaa maaperää, minkä ansiosta ravinteet pääsevät imeytymään maaperään paremmin.

Sen jälkeen voit myös päällystää nurmikon hoitomullalla harvojen aukkojen peittämiseksi ja helpottaaksesi ruohoa säilyttämään veden ja ravinteet, sekä luodaksesi hyvän perustan mahdollisille tukikylvöille.

Nurmikonhoidon ABC

Haravointi  – Perustekniikka lehtien, sammaleen ja kuolleen ruohon poistamiseksi.

Ilmaaminen – Kun nurmikko on kasvanut, ilmaaminen voi tehdä sille hyvää. Tämä tehdään tavallisesti pystyleikkauksella. Nurmikon ilmaaminen antaa juurille happea ja parantaa vedenpoistoa.

Lannoitus – Ruoho tarvitsee ravintoa kasvaakseen. Erilaiset nurmikot tarvitsevat eri ​​määriä lannoitteita voidakseen hyvin.

Sammaleet ja rikkaruohot – Sammaleet ovat ongelma monilla nurmikoilla. Paras tapa pitää se poissa on leikata ruoho usein, lannoittaa säännöllisesti sekä kalkita ja ilmata maaperä.

Orgaanisen materiaalin levittäminen – Orgaanisen materiaalin levittäminen tarkoittaa sitä, että levität nurmikolle ravinteikasta ns. nurmikon hoitomultaa. Multa stimuloi nurmikon kasvua ja auttaa riskialttiita alueita toipumaan. Se on myös hyvä perusta nurmikon kylvön tukemiseksi.

Kastelu – Nurmikolle sopiva kastelutiheys ja kastelun määrä riippuvat siitä, kuinka paljon sataa ja kuinka vakiintunut nurmikko on. Hiljattain kylvettyä nurmikkoa on kasteltava usein pienillä vesimäärillä, kun taas vakiintunutta nurmikkoa kastellaan harvoin ja suurilla vesimäärillä.

Kylvö – Nurmikko vaatii jatkuvaa työtä. Kun nurmikko on kylvetty, voit jatkaa kylvön tukemista saadaksesi nurmikosta tiheämmän.

Leikkaus – Ruoho voi hyvin, kun sitä leikataan usein ja vähän kerrallaan. Hyvä nyrkkisääntö on se, ettei ruohon pituudesta leikata enempää kuin kolmasosa kerrallaan.

Kuinka hoitaa nurmikkoa syksyllä?

Pitkän ja mukavan kesän, nurmikolla kirmailun ja oleskelun jälkeen on tärkeää saada nurmikko vastuskykyiseksi talvea varten. Älä lopeta ruohon leikkaamista vain siksi, ettet vietä enää niin paljon aikaa ulkona – on yhtä tärkeää hoitaa nurmikkoa myös viileinä syyspäivinä.

Anna nurmikolle myös ylimääräinen annos ravinteita ja voimaa levittämällä kerros lannoitetta, jossa on korkea kalium- ja fosforipitoisuus ja alhainen typpipitoisuus. Tämä vahvistaa ruohon talvenkestävyyttä ja lisää mahdollisuuksia saada vihreä ja kaunis nurmimatto aikaisin seuraavana keväänä. Syksyn aikana nurmikko tulisi myös haravoida kunnolla lehdistä ja oksista sekä leikata vielä myöhään syksyllä, jättäen sen noin 5 cm korkeuteen.

Milloin nurmikkoa kastellaan?

Jotta ruoho pysyy vihreänä, on tärkeää kastella nurmikko, ettei se pääse kuivumaan. Suomen kostea sää auttaa asiassa, ja jo kasvanut nurmikko ei vaadi niin monta kastelukertaa kuin vasta kylvetty. Kuumina kesäpäivinä kastelu kannattaa tehdä aikaisin aamulla tai myöhään illalla, koska päivällä vesi haihtuu nopeammin eikä ehdi tunkeutua syvemmälle maaperään.

Syksyn aikana nurmikko tulisi haravoida kunnolla lehdistä ja oksista sekä leikata vielä myöhään syksyllä, jättäen sen noin 5 cm korkeuteen.

Nurmikkokalenteri – Näin huollat nurmikkoasi vuoden aikana

Tammikuu

Tammikuussa, kun nurmikon päällä on paksu lumipeite, on helppo unohtaa, mitä sen alla on. Koska nurmikon eteen ei voi tällöin puhtaasti käytännöllisistä syistä tehdä paljonkaan, tammikuussa on erinomainen tilaisuus lukea nurmikon hoidosta ja puutarhakoneista. Kun haluat pitää nurmikkosi vihreänä ja upeana, tieto on välttämätöntä!

Helmikuu

Helmikuu voi olla jo sopiva aika miettiä, löytyykö sinulta oikeat laitteet, ja tarvitseeko sinun mahdollisesti tehdä suurempia hankintoja ennen kesäkautta. Muutamia työvälineitä, jotka voivat auttaa nurmikkosi kauniina pitämisessä, ovat lehtipuhallin, ruohotrimmeri, pystyleikkuri, reunaleikkuri sekä klassiset käsityökalut, kuten erilaiset haravat. Ruohonleikkuri on kokonaan oma lukunsa. Robottiruohonleikkurilla, moottorikäyttöisellä ruohonleikkurilla ja käsikäyttöisellä ruohonleikkurilla on kaikilla omat etunsa ja epäkohtansa.

Maaliskuu

Kun ensimmäiset kevään merkit ilmestyvät, se saa todennäköisesti sormet syyhyämään, mutta vielä ei ole nurmikon leikkuun aika. Sen sijaan voit jo tarkistaa, että koneesi ovat hyvässä kunnossa, että sinulla on trimmerilankaa ruohotrimmeriin ja että ruohonleikkurin terät ovat terävät. Jos jokin koneistasi tarvitsee huoltoa, huollon suhteen on hyvä olla liikkeellä hyvissä ajoin ennen kesäkauden alkamista.

Huhtikuu

Nyt on vihdoin aika aloittaa nurmikon työstäminen! On tärkeää haravoida nurmikolta oksat, kuollut ruoho, sammaleet, kivet ja kaikki muu sen päälle talven aikana kerääntynyt. Jos sinulla on ollut sammalongelmia, voit käyttää sammaleen torjunta-ainetta, poimia sammaleet käsin tai käyttää sammaleenrepijää. Odota kuitenkin mielellään siihen asti, kunnes nurmikko on muuttunut vihreäksi ja upeaksi, jotta se ei vaurioidu ja kulu tarpeettomasti. Nyt on myös aika lannoittaa nurmikkoa ensimmäisen kerran. Vaivannäkösi antaa nurmikollesi oikeanlaiset edellytykset kesäkautta varten!

Toukokuu

Toukokuussa nurmikolla on ollut jo aikaa kasvaa ja palauttaa voimiaan talven jälkeen. Kun ruohon pituus alkaa lähestyä viittä senttimetriä, on aika ottaa ruohonleikkuri esiin. Alkukesästä, kun ruoho kasvaa eniten, nurmikko tulisi leikata 1–2 kertaa viikossa. Leikattuasi nurmikon muutaman kerran voit käyttää pystyleikkuria tai sammaleenrepijää juurien ilmaamiseksi.

Kesäkuu

Kesäkuussa nurmikko kasvaa jo täyttä vauhtia ja ruohonleikkurille riittää töitä. Jos nurmikko on jo vihreä ja kaunis, sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin leikata sitä, mutta jos kesäkuussa on kuivia sateettomia jaksoja, sitä on myös kasteltava. Hyvä vinkki on välttää kastelua keskellä päivää ja sen sijaan odottaa iltaan tai varhaiseen aamuun. Koska vesi ei haihdu niin nopeasti aamulla ja illalla, se pääsee tunkeutumaan syvemmälle maaperään. Lisäksi lannoitusta tulisi jatkaa noin kolmen viikon välein.

Heinäkuu

Heinäkuussa voit huomata, kuinka ruoho alkaa kasvaa hitaammin, eikä nurmikkoa tarvitse enää leikata yhtä usein. Jatka edelleen nurmikon kastelua, jos se on kuiva, jotta se pysyy vihreänä ja kauniina. Muistathan kuitenkin, että nurmikkoa on parempi kastella harvoin ja runsaasti kuin kastella usein.

Elokuu

Jos aiot istuttaa uuden nurmikon tai täyttää paljaita alueita, elokuu on sopiva ajankohta, koska silloin sinun ei tarvitse kastella nurmikkoa niin paljon kuin kuivimpina kesäkuukausina. Jatka lannoitusta, mutta ei niin usein kuin alkukesästä.

Syyskuu

Tässä kohtaa syksy alkaa muistuttaa itsestään ihastuttavalla väripaletillaan. Kun lehdet alkavat putoilla nurmikolle, on tärkeää joko haravoida ne tai kerätä ne pois lehtipuhaltimella. Jos nurmikolla on liikaa lehtiä, saatat tukahduttaa sen. Yksi vaihtoehto pienemmille lehtimäärille on käyttää ruohonleikkuria, jossa on multaustoiminto, joka hienontaa lehti- ja ruohojäämät ja käyttää niitä lannoitteena.

Lokakuu

Lokakuussa leikkaat todennäköisesti nurmikon viimeisen kerran kuluvalle vuodelle. Kun jätät nurmikon talvehtimaan, ruohon tulisi olla mieluiten pituudeltaan noin 4–6 senttimetriä. Lyhyeksi leikattu ruoho nimittäin kestää huonommin kylmyyttä. Lannoita vielä nurmikko, jotta se selviytyy talvesta ja pääsee valmistautumaan seuraavaan vuoteen!

Marraskuu

Jos et ole jo tehnyt niin, nyt on korkea aika viedä ruohonleikkuri, ruohotrimmeri ja muut koneet talveksi varastoon. Pese koneet huolellisesti, voitele liikkuvat osat ja tyhjennä niistä mahdollinen bensiini.

Joulukuu

Joulukuussa, kun lunta alkaa sataa ja joulu lähestyy, voit ottaa nurmikon suhteen rennosti ja keskittyä kaikkeen muuhun siksi aikaa, kun nurmikko lepää.

Stayprosta löydät laajan valikoiman laadukkaita puutarhatyökaluja, kuten haravoita, istutustyökaluja ja työkaluja rikkaruohojen käsittelyyn, jotka helpottavat sekä nurmikon kylvämistä että valmistelua kevääksi tai talveksi. Onnea matkaan!

Päivitetty 1.6.2021