Näin hoidat nurmikkoa – saa vihreämpi nurmikko pihallesi

Vihreä nurmikko

Nyt sinun ei enää tarvitse huokailla, että ruoho on aina vihreämpää aidan toisella puolella. Seuraava opas auttaa sinua muutaman vinkin ja neuvon avulla saamaan kaikkein rehevimmän nurmikon. Oppaasta voit lukea muun muassa parhaasta kylvöajasta ja siitä, kuinka saat sammaleen ja ruskeat korret pysymään poissa nurmikoltasi.

Kun aiot kylvää uutta nurmikkoa ja haluat totta kai, että se kasvaa ihanan reheväksi ja tuuheaksi, on hyvä perusta kaiken A ja O. Käytä korkealaatuista maaperää ja levitä se noin 20–30 cm paksuksi, tasaiseksi kerrokseksi aiotulle kylvöalueelle.

On myös tärkeää valita oikean tyyppinen siemensekoitus toivomaasi unelmanurmikkoa varten. Markkinoilla on saatavana paljon eri siemenlajikkeita. Mieti myös, millaiseen käyttöön nurmikko tulee. Haluatko kestävän nurmikon lasten jalkapallo-otteluja varten vai hitaasti kasvavan nurmikon, jota tarvitsee leikata hieman harvemmin?

Tarjolla on myös siemenlajikkeita, jotka soveltuvat eri tavoin erilaisiin tilanteisiin, joten riippumatta siitä, aiotko perustaa nurmikon aurinkoiseen paikkaan tai kosteaan ja varjoiseen rinteeseen, löytyy siihen sopiva siemenlajike.

Milloin nurmikko kylvetään?

Mihin aikaan vuodesta uusi nurmikko pitäisi kylvää? Paras aika on keväällä tai syksyllä, jolloin ei vielä ole liian kuuma tai kylmä. On myös erityisen hyvä, jos maaperä on vähän lämmin ja yöt ovat kosteita, jolloin sinun ei tarvitse kastella kylvöä niin paljon. Poista kasvun tieltä lehdet ja kasvien jäänteet, jotta aurinko pääsee kunnolla läpi antamaan voimaa uusien hentojen ruohonkorsien kasvuun.

Kuumina kesäpäivinä kastelu kannattaa tehdä aikaisin aamulla tai myöhään illalla

Kuinka hoitaa nurmikkoa keväällä?

Jotta nurmikolle saataisiin oikeat kasvuolosuhteet kesäkaudeksi, on tärkeää antaa sille riittävästi ravintoa varhain keväällä ja haravoida pois syksyn ja talven aikana kertyneet oksat, kuolleet ruohot, sammal, kivet ja kävyt. Tällä tavoin varmistat, että nurmella on mahdollisuus kasvaa vahvaksi ja tiheäksi, eikä rikkaruohoille tai sammaleelle jää kasvutilaa.

Koska vanhat lehdet ja kasvit, jotka haravoit pois, toimivat itse asiassa nurmikon luonnollisena lannoitteena, on tärkeää, että annat nurmikolle ylimääräisiä ravinteita. Laadukas nurmikon lannoite tai kananlanta ovat erinomaisia ​​vaihtoehtoja, koska ne sisältävät hyvää ravintoa ja ne ovat samalla luonnollisia. Toisin sanoen sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että nämä lannoitteet olisivat eläimille vaarallisia.

Lannoita suunnilleen kolmen viikon välein juhannukseen asti, jonka jälkeen voit vähentää kertoja joka viidenteen tai seitsemänteen viikkoon. Muista myös kastella nurmikko lannoituksen jälkeen, mikäli ei sada. Muutaman vuoden ikäiseen nurmikkoon kannattaa käyttää myös nurmikon ilmaajaa, joka ilmastaa maaperää, minkä ansiosta ravinteet pääsevät imeytymään maaperään paremmin.

Sen jälkeen voit myös päällystää nurmikon hoitomullalla harvojen aukkojen peittämiseksi ja helpottaaksesi ruohoa säilyttämään veden ja ravinteet, sekä luodaksesi hyvän perustan mahdollisille tukikylvöille.

Kuinka hoitaa nurmikkoa syksyllä?

Pitkän ja mukavan kesän, nurmikolla kirmailun ja oleskelun jälkeen on tärkeää saada nurmikko vastuskykyiseksi talvea varten. Älä lopeta ruohon leikkaamista vain siksi, ettet vietä enää niin paljon aikaa ulkona – on yhtä tärkeää hoitaa nurmikkoa myös viileinä syyspäivinä.

Anna nurmikolle myös ylimääräinen annos ravinteita ja voimaa levittämällä kerros lannoitetta, jossa on korkea kalium- ja fosforipitoisuus ja alhainen typpipitoisuus. Tämä vahvistaa ruohon talvenkestävyyttä ja lisää mahdollisuuksia saada vihreä ja kaunis nurmimatto aikaisin seuraavana keväänä. Syksyn aikana nurmikko tulisi myös haravoida kunnolla lehdistä ja oksista sekä leikata vielä myöhään syksyllä, jättäen sen noin 5 cm korkeuteen.

Milloin nurmikkoa kastellaan?

Jotta ruoho pysyy vihreänä, on tärkeää kastella nurmikko, ettei se pääse kuivumaan. Suomen kostea sää auttaa asiassa, ja jo kasvanut nurmikko ei vaadi niin monta kastelukertaa kuin vasta kylvetty. Kuumina kesäpäivinä kastelu kannattaa tehdä aikaisin aamulla tai myöhään illalla, koska päivällä vesi haihtuu nopeammin eikä ehdi tunkeutua syvemmälle maaperään.

Sekä verkkokaupat että kivijalkamyymälät tarjoavat laajan valikoiman laadukkaita puutarhatyökaluja, kuten haravoita, istutustyökaluja ja työkaluja rikkaruohojen käsittelyyn, jotka helpottavat sekä nurmikon kylvämistä että valmistelua kevääksi tai talveksi. Onnea matkaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *